Trajekty a plavby mezi Finskem a Švédskem

Z Finska do Švédska existuje mnoho možností trajektu. Tyto dvě země jsou v Baltském moři dobře propojeny. Doprava obecně proudí z Helsinek a Turku směrem ke Stockholmu, přičemž trajekty krátce zastavují na Ålandech, provincii autonomního souostroví Finska. Existuje také spojení přes Botnický záliv, spojující Vaasa ve Finsku s Umeå ve Švédsku. Společnosti provozující tyto trasy zahrnují Viking Line, Tallink-Silja, Eckerölinjen, Wasaline a Finnlines. Trajekty na této trase, stejně jako ve velké části Baltského moře, jsou ve skutečnosti spíše výletními loděmi.

Hlavní trajektové trasy mezi Finskem napravo a Švédskem nalevo. Tato oblast Baltského moře je často navštěvována.
Hlavní trajektové trasy mezi Finskem napravo a Švédskem nalevo. Tato oblast Baltského moře je často navštěvována.

Fakta + čísla

Aktivní trajektové trasy 7+ (viz níže)
Hlavní provozovatelé trajektů 5 - Viking Line, Tallink-Silja, Eckerölinjen, Wasaline, Finnlines, Stena Line (viz níže)
Přejezdy za den 15+

Trajektové trasy

Trasa Poznámka
Helsinky do Stockholmu přes Alandy Dva denní trajekty v každém směru provádějí plavbu mezi Helsinkami a Stockholmem, provozované společnostmi Tallink-Silja a Viking Line. Každý se uprostřed noci zastaví na několik minut na Ålandech a každý odlétá z Helsinek večer a do Stockholmu přijíždí druhý den ráno.
Z Turku do Stockholmu přes Alandy Několik denních trajektů spojuje Turku se Stockholmem přes Alandy. Tuto trasu obsluhují Viking Line a Tallink-Silja a z Naantali (velmi blízko Turku) Finnlines.
Hanko do Stockholm (Nynäshamn) Od roku 2022 zahájila Stena Line trasu z finského Hanko do Stockholmu (Nynäsham). Tato trasa je v současné době určena pouze pro cestující s vozidly. Hanko se nachází 130 km od Helsinek a Nynäshamn je součástí větší oblasti Stockholmu (asi 60 km jižně od centra).
Vaasa do Umeå Nejsevernější trajektovou dopravu na světě provozuje Wasaline, spojující Vaasa ve Finsku s Umeå ve Švédsku přes Botnický záliv.
Eckerö do/z Grisslehamnu Provozuje Eckerölinjen, jeho jediná trasa
Långnäs/Mariehamn do/ze Stockholmu Větší a častější provozovatelé trajektů z Åland zakotvují v přístavech Långnäs a Mariehamn. Z těchto přístavů můžete chytit trajekty do mnoha míst poblíž Stockholmu, včetně: Kapellskär, Stadsgården a Värtahamnen.
Trajekty do/ze Švédska a na finskou pevninu vyplouvají z přístavů Mariehamn, Eckerö a Långnäs. Poznámka: trajekty uvnitř Aland nejsou zobrazeny.
Trajekty do/ze Švédska a na finskou pevninu vyplouvají z přístavů Mariehamn, Eckerö a Långnäs. Poznámka: trajekty uvnitř Aland nejsou zobrazeny.
Odjezd ze Stockholmu na palubě trajektu.
Odjezd ze Stockholmu na palubě trajektu.

Provozovatelé trajektů

Mezi Finskem a Švédskem najdete větší provozovatele trajektů s velkými loděmi. Lodě mezi Helsinkami a Stockholmem, stejně jako Turku a Stockholm, patří mezi největší osobní lodě v Baltském moři. Viking Line a Tallink Silja jsou lídry v tomto prostoru, ale i ostatní operátoři – Wasaline, Eckerölinjen a Finnlines – mají také své výhody.


Ostatní trajektové trasy Baltského moře


Hledání lístků na trajekt

Trasy uvedené na této stránce lze rezervovat přímo pomocí FerryScan! Pomůžeme vám s každým krokem procesu rezervace.

Hledat výlety zde
Logo skenování trajektu
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více